EU Bandenlabel
HET BANDENLABEL
Op weg naar meer veiligheid in het verkeer, meer milieubewust gedrag en ook om economisch efficie¨nt te rijden heeft het Europees Parlement het bandenlabel verplicht gesteld. In diverse verordeningen worden de richtlijnen beschreven om banden te classificeren. Daarmee wordt vergelijking van banden onderling mogelijk, zodat het gebruik van veilige, zuinige en milieuontlastende banden kan worden gestimuleerd.
Ingangsdatum
De Europese regelgeving wordt op 1 november 2012 van kracht voor personenwagen-, bestelwagen- en bedrijfsvoertuigbanden die geproduceerd zijn vanaf 1 juli 2012. Het gaat dus om banden vanaf productiecode ‘2712’ (27ste week van 2012). Vanaf deze datum zijn fabrikanten verplicht het label te gebruiken. Eerder publiceren mag, maar niet voor 30 mei 2012 (Verordening 1235/2011).
Voor welke banden is het bandenlabel verplicht
De nieuwe regelgeving geldt voor personenwagenbanden (C1), bestelwagenbanden (C2) en bedrijfs- voertuigbanden (C3) met een aantal uitzonderingen. Dit zijn: vernieuwde banden, Professional-Off-Road- banden (POR-banden), banden voor competitiedoeleinden, banden met spikes, reservebanden met een T- markering, banden die ontworpen zijn voor voertuigen die voor 1 oktober 1990 zijn geregistreerd, banden met een maximaal toelaatbare snelheid van 80 km/uur en banden waarvan de hieldiameter kleiner is dan 254 mm (10 inch) of groter is dan 635 mm (25 inch).
Label voor vernieuwde banden
Het bandenlabel geldt (nog) niet voor vernieuwde banden. Er zijn plannen om eisen aan vernieuwde banden te verbinden, echter, pas na een gedegen inschattingsonderzoek. De resultaten van dit onderzoek zullen uiterlijk in maart 2016 gepubliceerd worden. Intussen heeft de Europese koepelorganisatie voor de onafhankelijke bandenvernieuwers (BIPAVER) initiatieven ondernomen om na gedegen onderzoek een gelijkwaardig label te realiseren voor vernieuwde C3-banden. Tabel 1 geeft aan hoeveel banden er in Europa worden vernieuwd.
De prestatiecriteria
Er zijn tientallen prestatiecriteria om de kwaliteit van een band te beoordelen. Voor het bandenlabel richt de aandacht zich op drie belangrijke prestatie-indicatoren:
1. Grip van de band op nat wegdek
2. De brandstofefficiëntie
3. Het externe afrolgeluid.
Consumenten en eindgebruikers kunnen met het label banden met elkaar vergelijken als zij nieuwe banden aanschaffen en zo een afgewogen keuze maken. Voorbeelden van criteria die niet op het bandenlabel worden vermeld zijn: slijtvastheid (kilometerrendement), remmen op droog wegdek, geluidsproductie in het voertuig, handling en aquaplaning. Zie tabel 2.
Voor meer informatie over het nieuwe Europese bandenlabel verwijzen wij u naar de website van Europese commissie. Klikt u hier om deze site te bezoeken.